Podcast Hilma af Klint & Piet Mondriaan

Voor extra verdieping over de oeuvres van Hilma af Klint en Piet Mondriaan presenteert Kunstmuseum Den Haag een podcastserie, te beluisteren via Spotify.

In deze vijfdelige serie vertelt conservator Laura Stamps samen met boeiende gasten alles over het leven en het werk van de Zweedse Hilma af Klint en de Amersfoortse Piet Mondriaan. De schilders hebben elkaar nooit ontmoet, maar hun eigenzinnige oeuvres weerspiegelen beide een tijdperk waarin de kijk op de werkelijkheid door wetenschappelijke ontdekkingen en nieuwe ideeën over spiritualiteit radicaal verandert.

Aflevering 1: Hilma af Klint & Piet Mondriaan: een introductie

In de eerste aflevering van de podcast ontdekken we meer over de relatie tussen Af Klint en Mondriaan. Waarom vind je deze twee oeuvres die visueel zo ver van elkaar af staan samen in een tentoonstelling? Om hier dieper op in te gaan, praat Laura Stamps, conservator bij Kunstmuseum Den Haag, met: Nabila Abdel Nabi, curator bij Tate Modern in Londen, Jennifer Higgie, schrijver van het boek ‘The Other Side’ en Nancy Spector, ex-directeur van het Guggenheim Museum in New York.

        

Aflevering 2: Hilma af Klint & Piet Mondriaan: Horoscopen en heilige wiskunde

In deze aflevering ontdekken we dat Mondriaan zijn horoscoop liet opmaken en duiken we in het idee van de ‘occulte’, ofwel ‘heilige’, wiskunde. Hoe beïnvloedde dat zowel Mondriaan als Af Klint? Laura Stamps praat hierover met Wietse Coppes, Mondriaan-expert bij het RKD in Den Haag. Wietse werkte mee aan de catalogus voor de tentoonstelling ‘Hilma af Klint & Piet Mondriaan: Levensvormen’, vanaf 7 oktober 2023 te zien bij Kunstmuseum Den Haag. Ook gaat Laura Stamps in gesprek met Jennifer Tee, een kunstenaar die in haar oeuvre niet alleen refereert aan ‘het mystieke’, maar ook regelmatig aan het werk van Hilma af Klint.

        

Aflevering 3: Hilma af Klint & Piet Mondriaan: Vegetarisme

In de derde aflevering staat het dieet van Hilma af Klint en Piet Mondriaan centraal en hoe dat past binnen de artistieke, sociale en politieke context van die tijd. Hun ideeën over dieet sluiten verassend goed aan bij hedendaagse ideeën. Conservator Laura Stamps gaat hierover in gesprek met Dirk-Jan Verdonk, dierenhistoricus en schrijver van onder meer de boeken Dierloos (2019) en De ontplofte kip (2023) en in het dagelijks leven algemeen directeur van het Nederlandse kantoor van World Animal Protection. Daarnaast spreekt ze met Jaap Korteweg, oprichter van onder andere de Vegetarische Slager.

        

Aflevering 4: Hilma af Klint & Piet Mondriaan: Wereldbeeld

In de vierde aflevering van deze podcastserie spreekt conservator Laura Stamps met Maaike Meijer, emeritus hoogleraar genderstudies van de Universiteit van Maastricht, en Heske Ten Cate, directeur van kunstinstelling Nest Den Haag. Dit keer wordt het wereldbeeld van Hilma af Klint en Piet Mondriaan als uitgangspunt genomen. Het werk van beide kunstenaars getuigt van een dualistisch wereldbeeld, waar ze tegelijkertijd bovenuit willen steken. Begrippen als het mannelijke en het vrouwelijke in de breedste betekenis van het woord zijn hierbij van belang. Hoe verhouden de ideeën die destijds leefden zich tot die van vandaag?

        

Aflevering 5: Hilma af Klint & Piet Mondriaan: Natuur

In deze vijfde aflevering staat de natuur centraal, een thema dat volop aanwezig is in de tentoonstelling Hilma af Klint & Piet Mondriaan. Levensvormen. Begin twintigste eeuw wordt door wetenschappelijke ontwikkelingen duidelijk dat je door de natuurlijke verschijningsvormen heen kunt kijken. Zowel Hilma af Klint als Piet Mondriaan zijn zich hier heel bewust van en kijken verder en dieper naar wat zich achter het zichtbare bevindt. Conservator Laura Stamps gaat hierover in gesprek met Marcel van Ool en Norbert Peeters. Marcel is kunsthistoricus en werkzaam als adviseur landschap en cultuurhistorie bij Staatsbosbeheer. In 2017 schreef hij het boek Mondriaan uit de natuur waarin hij laat zien hoe Mondriaans oeuvre en het begrip natuur met elkaar zijn verbonden. Norbert is botanisch filosoof en schrijver. Hij houdt zich bezig met de relatie tussen mensen en planten, en hoe wij planten door de eeuwen heen anders zijn gaan waarderen. Hij doet ook promotieonderzoek aan de universiteit Leiden naar invasieve exoten en onkruid.

        

Over de tentoonstelling

Af Klint (1862-1944) was lange tijd een verborgen Zweedse parel, maar wereldwijd hebben zowel de kunstwereld als het publiek haar kleurrijke, visionaire werk inmiddels omarmd. In samenwerking met Tate Modern in Londen brengt het Kunstmuseum het baanbrekende werk van Af Klint samen met dat van haar grensverleggende tijdgenoot Piet Mondriaan (1872-1944).