Doe mee aan het schilder dictee en raad al schilderend een topstuk uit onze collectie

Ook museumdocent Wieke Terpstra mag helaas even het museum niet in, maar gelukkig heeft ze een deel van onze collectie gewoon thuis in haar boekenkast staan. Al bladerend door al die prachtige werken heeft ze iets voor u bedacht waardoor u thuis zelf onze kunst tot leven kan wekken, een heus schilder dictee. Terwijl Wieke vanuit haar huis een van onze schilderijen beschrijft, schildert of tekent u mee. Herkent u achteraf welk werk u nagemaakt heeft? Pak een penseel, potlood of krijt, en doe mee!

Klaar? Raad welk schilderij het is geworden en deel uw kunstwerk met de hashtag #schilderdictee op sociale media en vergeet ons niet te taggen.

Het verlossende antwoord op dit dictee komt tevoorschijn als u op het onderstaande kopje ‘ANTWOORD’ klikt. Maar net als bij een schooldictee geldt ook hier: niet vooraf spieken!

  • U had het misschien al herkend, maar het werk wat u getekend of geschilderd heeft, is ‘Bosch; Bos bij Oele’ van Piet Mondriaan (1872-1944). Hoewel hij natuurlijk een van de grondleggers van de abstracte kunst was, begon hij zijn carrière met realistische landschapsschilderijen. Aan het begin van de twintigste eeuw worden de landschappen al wat eigenzinniger in lijn en kleur. Dit is een tekening in verf, een getuige van de weg naar abstractie die Mondriaan rond 1908 inslaat.

     

    ‘Bosch; Bos bij Oele’ is eerder in verbrand gebracht met het werk van de Noorse kunstenaar Edvard Munch. Maar aangezien zijn werk niet Amsterdam werd tentoongesteld en tot 1911 niet in de Nederlandse pers werd besproken, is het onwaarschijnlijk dat Mondriaan hem kende. De werken doen wellicht aan elkaar denken door de benadering. Net als Munch zag Mondriaan dit werk als een tekening in verf. Hij zette het op met sterk verdunde verf, tekenend met een penseel en brede kwasten en schraapt soms met een paletmes. Zo ontstaan de langgerekte patronen die zijn aangezet met gloeiende, verzadigde kleuren - de lijnen die u net ook zelf gecreëerd heeft.