24 oktober 2020 t/m 24 januari 2021

Norbert Schwontkowski

Iedereen wil naar huis

Iedereen wil naar huis, 2010, Olieverf op doek, 200 x 180 cm, Estate Norbert Schwontkowski, Contemporary Fine Arts, Berlijn, Foto: Matthias Kolb

Norbert Schwontkowski (1949-2013) is misschien wel een van de best bewaarde geheimen van Duitsland, maar langzaam verwerft zijn poëtische werk ook buiten zijn geboorteland steeds meer bewonderaars. Geïnspireerd door het zen boeddhisme waar hij op een van zijn reizen naar Azië mee in aanraking is gekomen zoekt hij naar de esthetiek van het moment. Zo ontstaan werken die verhalen lijken aan te stippen zonder die verhalen ooit af te ronden. Soms dragen zijn schilderijen een beladen existentiële thematiek, soms tonen ze absurdistische situaties uit dagelijks leven, zoals een man die in het holst van de nacht zijn koelkast doorzoekt naar iets om zijn knorrende maag mee te vullen. Maar altijd is het onderwerp de mens die op zoek is naar verlichting en inspiratie in een grimmige wereld. Dankzij Schwontkowski’s droge humor worden zijn werken desondanks nooit deprimerend. Aan veel van zijn werken gaan schetsen vooraf, met vlugge pen vastgelegd in de schetsboekjes die hij altijd met zich meedroeg. De tentoonstelling Iedereen wil naar huis brengt zo’n tachtig schilderijen en meer dan veertig schetsboeken vanuit internationale collecties bijeen en is tot stand gekomen door samenwerking tussen Kunstmuseum Den Haag, Kunstmuseum Bonn en Kunsthalle Bremen, waar deze eerder te zien was.

Bij de tentoonstelling is een catalogus verschenen met teksten van Stephan Berg, Christa Bürger, Daniel Koep en Christoph Schreier, beschikbaar in Duits-Engels en Nederlands-Engels (Uitgeverij Wienand).