Virtuele tours door het museum

Nu het museum tijdelijk gesloten is organiseren we virtuele tours door de verlaten tentoonstellingszalen om u toch nog dichtbij onze kunst te kunnen brengen. Iedere woensdag openen de beveiligers de deuren voor een andere medewerker van het museum die de tour host. De virtuele tours zijn elke woensdag om 14:00 uur live te volgen via Instagram. Op deze pagina vindt u een overzicht van alle reeds georganiseerde tours.

Virtuele tour Fotomuseum – Helena van der Kraan
Verlegen beren, trotse beren, melancholieke beren, zelfverzekerde beren, pessimistische beren en beren die de aandacht vragen. Helena van der Kraan heeft ruim 200 teddyberen geportretteerd. Vanaf 1 juni zijn er zo’n 90 beren te zien in haar tentoonstelling ‘Beer & Teddy’ bij onze goede buur: het Fotomuseum. Conservator Wim van Sinderen neemt u in deze virtuele tour alvast mee langs deze ontroerende fotoportretten.

Vincent van Gogh & Paul Signac
Conservator Frouke van Dijke mist het museum enorm, maar vandaag mocht ze alweer voor de derde keer de zalen in om jullie virtueel rond te leiden.
Deze keer is het geen grote tour langs vele verschillende werken, maar staat ze juist uitgebreid stil bij twee topstukken uit onze collectie: ‘Tuin te Arles’ van Vincent van Gogh en ‘Cassis. Cap Lombard, Opus 196’ van zijn tijdgenoot en vriend Paul Signac. Twee prachtige zomerbeelden die veel met elkaar te maken hebben.

Vrouwelijke kunstenaars in Ontdek het Moderne
Wie weleens in ons museum geweest is, weet het: in de vaste opstelling ‘Ontdek het Moderne’ kom je veel werken van bijzondere vrouwelijke kunstenaars tegen. Een goede reden om museumdocent Wieke Terpstra vanmiddag het museum in te volgen voor alweer onze achtste virtuele tour. Ze neemt je namelijk mee langs al die vrouwen die tot de absolute top van de moderne kunstgeschiedenis – en onze collectie – behoren. Van Neerlands trots Charley Toorop tot ‘grand dame’ Louise Bourgeois; geloof ons, dit wil je niet missen.

Virtuele tours

• Afgelopen woensdag mocht Doede Hardeman, hoofd collecties, weer het museum in voor zijn tweede virtuele tour door een stil museum. Ook deze keer neemt hij u weer mee op ontdekkingstocht door ‘Ontdek het Moderne’, maar nu vertelt hij het bijzondere verhaal achter de twee kubistische werken van Picasso die op dit moment op zaal hangen. Wist u dat ‘Vrouw met Mosterdpost’ in 1913 te zien was op de beroemde Armory Show in New York? Het werk vormde daarmee de introductie van het kubisme in Amerika. Maar niet iedereen was enthousiast over deze nieuwe, Europese ontwikkeling.

• Bent u ooit in onze Dijsselhofkamer geweest? Deze bijzondere plek zit verscholen achter een beschermgordijn, dus misschien bent u er weleens per ongeluk voorbij gelopen. En dat terwijl de kamer al sinds de opening in 1935 deel uit maakt van het museum. Sterker nog, Berlage kreeg zelfs specifiek de opdracht om deze kamer in te passen in zijn museumontwerp. Gelukkig kunnen we met behulp van Jan de Bruijn, conservator moderne toegepaste kunst en vormgeving, gewoon vanuit huis dit prachtige art-nouveauinterieur in stappen. Tijdens deze zesde virtuele tour gaan we terug in het verleden, en vertelt hij over alle prachtige en op maat gemaakte details.

• Na haar eerdere succesvolle tour door Breitner vs Israels heeft ze de kijkers dit keer meegenomen langs haar favorieten van de Haagse School. En niet alleen haar eigen favorieten komen aan bod, maar ook de favoriet van Vincent van Gogh: een bomschuit op het strand van Anton Mauve. Wist u dat deze kunstenaars er zelf voor hebben gezorgd dat we zoveel topwerken van de Haagse School in de collectie hebben?

• Woensdag 8 april lieten onze beveiligers Doede Hardeman, hoofd collecties, alleen door het museum struinen voor alweer onze vierde virtuele tour. Door de zalen van ‘Ontdek het moderne’ nam hij ons mee langs de grote namen van de moderne kunstgeschiedenis. Van Kandinsky tot Toorop, van Monet tot Kirchner: de tour voerde ons langs zijn persoonlijke favorieten en enkele nieuwe aanwinsten van het museum. Zo vertelde hij over Farewell to Washington Square (Self-Portrait), een mysterieus zelfportret van de Amerikaanse kunstenaar Paul Thek, en over de grote aantrekkingskracht van het utopische werk van Constant. Hij vond het in ieder geval heerlijk om weer even in het museum te mogen zijn. “Het is een collectie van ons allemaal, van Nederland en ver daarbuiten. Dat is elke dag weer genieten.”

• Conservator Willemijn van der Zwaan neemt je in de derde virtuele tour mee naar de tentoonstelling van levende legende Eddy Posthuma de Boer. Vanaf het moment dat deze inmiddels 88 jarige fotograaf zijn eerste camera oppakt - ruim zeventig jaar geleden - wordt hij bezeten door de fotografie. Hij draagt zijn camera altijd bij zich en werkt voornamelijk op straat. Samen met Ed van der Elsken en Johan van der Keuken behoort hij tot de belangrijkste naoorlogse Nederlandse fotografen. In de tentoonstelling ligt de nadruk op de jaren 50, 60 en 70 uit zijn enorme oeuvre. Willemijn belicht haar persoonlijke favorieten.

• 'Loop' in onze tweede virtuele rondleiding mee door de vaste tentoonstelling Mondriaan & De Stijl. Directeur Benno Tempel neemt je deze keer mee langs enkele van zijn eigen favoriete werken van Piet Mondriaan (1872-1944).  Hij koos er bewust voor om juist deze kunstenaar uit te lichten. Ondanks alle verschrikkingen die Mondriaan tijdens zijn leven meemaakte - zoals de Eerste en Tweede Wereldoorlog - bleef hij altijd optimistisch en geloofde hij in de troostende werking van kunst.

• De tentoonstelling ‘Breitner vs Israels’ ligt er verlaten bij. Bij hoge uitzondering gingen op woensdag 18 maart de museumdeuren open voor conservator Frouke van Dijke. Zij heeft, helemaal alleen, een virtuele tour door de tentoonstelling opgenomen. Zo hopen we dat iedereen alsnog een beetje kan genieten van dit prachtige verhaal!